nedeľa 1. novembra 2020

Chlebík č.32

Pšeničnoražný je tento krásavec. Skoro prekvasil, lebo som zaspala pri telke a ešte na neho aj zabudla. Avšak cesto s pridaním ražnej múky sa tak nerozlieva, keď dlhšie kysne, tak som skusila ten trošku pridvihnúť stierkou a dala upiecť. Je vynikajúci, má chuť trošku ako konzumný, mne ho teda pripomína veľmi, síce ho nejem ale vonia tak. Ja dukanujem, nevadí mi vôbec, že nepapám chlebík, užívam si je ho prípravu. Súhrn igrediencií: rozkvas z predošlého dňa je najlepší, 200 g ražnej múky, 200 ml vody a kvások. K tomu pridávam 6OO g hladkej chlebovej múky a 3OO ml vody, soľ a rascu. To je všetko, niekdy vymýšľam, že dám trochu polohrubej alebo hrubej, podľa toho ktorú potrebujem minúť. To všetko zamiešať v robote, o pol hodinu zase, o pol hodinku zase a potom o pol až trištvrte hodinku poprekladať, respektíve ponaťahovať a všetky svetové strany, čiže štyrikrát, o trištvrte hodunku zase. Potom vyklopiť, zabaliť do perinku, urobiť bochníček, pogúlať, pozaťahovať a dať do ošatky, ja používam misu z robota, ošatka mi je malá, čo som si kúpila, ešte ju možno niekdy vezmem na milosť :).
Krásny víkend. Dada