nedeľa 25. marca 2018

Domáci syr

Domáci syr z mlieka z automatu je môj obľúbený. Už sme ho robili ani neviem koľkokrát. Recept je úplne jednoduchý. A ja mám doma perfektného odborného poradcu, lebo môj Vlado choval kozičky a syr robievali bežne z kozieho mliečka. Teraz ho pripravujeme z kravského mliečka z družstva z automatu.

Mlieko zohrejem na 70 stupňov, potom prudko schladím na 32 až 35 stupňov. Ja to robím tak, že celý hrniec z mliekom vložím do drezu a napustím studenú vodu, do drezu samozrejme. Za pol hodinku zhruba mliečko vychladne. Potom vmiešam jednu kyslú smotanu, aby bola lepšia sýrenina. Pripravím si syridlo, ktoré rozmiešam v troške vody a o chvíľu vlejem do mliečka zmiešaného so smotanou, dobre premiešam. Celá zmes zosklovatie asi do pol hodiny až hodiny. Zmes pokrájam stierkou na kocky, čiže vertikálne a horizontálne a potom hore dole a všelijako a pomiešam. Do hodiny sa vyzráža syrová zmes dole v hrnci a hore srvátka.  Na sitko dám gázový obrúsok a naberačkou prekladám syr zo srvátky na sitko, nakoniec zlejem zbytok z hrnca. Srvátku postupne zlievam do fliaš, lebo je veľmi zdravá a dobrá na chudnutie:). Po vychladnutí ju odložím do chladničky. V sitku nechám syr stekať zo srvátky od večera do rána alebo tak 10 hodín. Syr musí visieť v lufte, aby nebol namočený v srvátke, tú zlievam zo začiatku postupne po hodinke asi dvakrát. Potom dám syr do chladničky na 8 hodín a môžeme papať. Ja robím väčšinou večer a na druhý deň poobede papáme. Včera som ho robila doobeda, čiže dneska bol na raňajky. A skoro som zabudla, syr som robila z dávky 5 litrov mlieka a bolo ho neviem koľko, lebo som ho zabudla odvážiť, ale býva ho tak 800 gramov. A srvátky bolo asi 4 litre.
Niekedy robievam zo srvátky riccotu, ale tentokrát nie, lebo leto sa blíži:)).









Raňajky :)



 
Domáci syr je fantastický, robila som ho už viackrát a vždy je to u nás malý sviatok:). Vyskúšajte, určite to stojí za to. Dobrú chuť a krásnu pohodovú nedeľu.
Dada