sobota 25. apríla 2020

Recept na môj chlebík kváskový

Použité suroviny: kvások pšeničný, lyžičku cukru, chlebová múka 950 g, 600 ml vody, lyžička soli, lyžička rasce.


Od večera do rána (asi tak max 6 hodín a možno aj menej, lebo čím je starší, tým je silnejší, takže teraz ho nechávam tak tri hodinky plus, mínus) necháme rozkvas pracovať. Urobíme ho tak, že do misy dáme 200 g chlebovej múky s 2 dl vody, lyžička cukru, teraz som sa dočítala, že tam nedávajú, tak neviem a kvások, všetko dobre pomiešame. Ráno je krásne nakvasený. Odoberieme z neho 2 veľké lyžice a odložíme si do chladničky na ďalší chlebík.
Dve hodiny pred miesením chlebíka zmiešame 700 g chlebovej múky so 4dl vody. Potom do tejto zmesi pridáme rozkvas, zmiešame cesto, ktoré necháme 30 minút odpočívať. Nezabudneme ho zakaždým zakryť, foliou alebo niečím, aby neobsychal. Veľmi sa mi páči ten nápad s jednorazovou kúpacou čiapkou. Tú si musím zohnať, teda kúpiť, keď pôjdem do drogérie, čo sa teraz ani nechystám, lebo kvôli korone nebehám do obchodu zakaždým, keď mi niečo chýba, snažím sa byť vynaliezavá a pomôcť si s tým čo mám doma. Teraz ho prikrývam vrchnákom z misky, presne sedí na moju misu od robota. A prehodím utierku.  Potom pridáme lyžičku soli, lyžičku rasce a zmiešame cesto. Toto necháme 2 hodiny kysnúť, pričom ho každú hodinu premiešame, čiže raz alebo dvakrát, asi po hodine to robím alebo podľa potreby, respektíve mojej netrpezlivosti. Nechala som ho v robote, takže som na chvíľu pustila robot a potom ho naťahovala, už bez robota, čiže naťahovala od kraja do stredu, od kraja do stredu dookola, stierkou som to robila. Poslednú polhodinu oddychuje bez miesenia. Vyklopíme na pomúčenú dosku,  ponaťahujeme ho, preložíme zľava doprava a zprava doľava, ponaťahujeme a poprekladáme a tak všelijako, pod rukami cítime tie bublinky ako krásne pracujú v ceste :) a celé cesto je také krásne pružné, elestické, spracujeme bochník.








Rukami ho pekne formujeme smerom k doske, točíme ho a vytvárame bochníček, ktorý vrchnou časťou preklopíme do misy alebo ošatky, ktorú sme "pomúčili" škrobom, vrchnou časťou bochníka smerom dolu, aby mal chlebík nakoniec krásny vrch. Spodok, ktorý je teraz navrchu prstami postláčame, takzvane uzavrieme.  Necháme kysnúť 2 hodinky alebo do chladničky na cca 8-10hodín.




Ja nemám ošatku, takže ho dávam kysnúť do tejto misky, resp.sitka na ovocie, ktoré vysypem škrobom.




No nechala som ho hodnku a pol kysnúť, to mu stačilo.

Preklopíme na pečiaci papier, narežeme. Ja to robím super ostrým nožom.

A pečieme vo vyhriatej rúre. Dole dáme plech s vodou. Pečiem ho 15 minút na 250 stupňov. Potom plech s vodou vyberiem. A dopekám 40 minút a 180 stupňov. Vodu dávam úplne naspodok rúry a chlebík na plech na najspodnejšiu prepážku, lebo na strednej sa z vrchnej strany moc pripekal, teda priháral.





Je krásny, vidíte to slniečko, na ňom kvôli tomu som ani neobjednala ošatku a ako vonia, keby sa to sem dalo dať, neváham ani chvíľu. A ako chutí, no nádhera.
Tento je náš 8.
Čím dlhšie ho robím, tým som si menej istá a stále sa dočítam niečo Ďalšie, čo ešte zvyšuje moje pochybnosti, takže tu platí doslova, že opakovanie je matka múdrosti. Hádam pri 2O. už budem vedieť presne čo a ako. A ešte jedna info, dočítala som sa , že môj kvások sa volá Anča :).

Tak dobrú chuť, my sa už nevieme dočkať.
Krásny dníček Dada.